Страница 1 от 1

Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Пон Май 31, 2010 10:44 pm
от BoardMan
Бихте ли споделили малко повече информация относно изискванията за прекарване на оптичния кабел до абоната (в случая е апартамент в блок на висок етаж)? Предстои ми вероятно включване към услугата, но изпитвам затрудения с дупченето към входната врата, понеже всичко е завършено състояние по апартамента (а реално и кабели за кабелна ТВ не минават оттам). За целта трябва да планирам предварително някакво трасе /скрит канал например/.
Каква е дебелината на оптичния кабел, който се използва и какви допустими огъвки могат да се правят по него? В конкретния случай може би ще е по-добре ако кабела се вкара през терасата, като той тръгне от точката на вашата магистрала (гумените тръби, които излизат до входа), след което да тръгне по външната фасада на стълбишето и след това към терасата на помещението (това ще даде и малко по-къс път). Възможен ли е такъв начин на монтаж? Просто ако трябва да се дупчи и прекарва кабел през помещенията (и скриването му) ще е свързано с доста играчка. По принцип как процедирате при пускане на кабела до абонат в блок - дали прекарвате трасето през вградените в стълбището канали (където са и сноповете на ЕК и ДСС) или всичко зависи от конкретния случай?

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Вто Юни 01, 2010 10:34 am
от RedIce
Влакното е 3мм.
Може да мине от всякъде.
Не е желателно да има големи чупки, но държи на огъване.
Можем да влезем по много начини, но най добре е да пуснеш първо заявка, като видим къде се намираш, ще определим най-точно как да стане. Вярвам, че през балкона, както желаеш да стане, няма да е проблем.

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 1:03 am
от vttv
Aбе хора кога ще станем европейци, тия влакна са толкова удобни и малки че е краино време да се вграждат ако не на старите то на новите згради. Знаетели колко ми е грозно че моя ми виси от третия етаж и е само той на фасадата.
А спокойно можеше да мине по вътрешние канал за кабелите на тока, ама на никой нему се занимава всеки гледа по лесния начин... дано да се променят нещата.

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 8:48 am
от hun
Дълбоко ме съмнява да са гледали по лесното. Има ли начин винаги инсталициите се правят така, че кабелът да е максимално скрит. Ако е имало канал по всяка вероятност не са го ползвали, защото или е бил пълен с други кабели или е бил пречупен някъде.

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 10:11 am
от dkadrev
hun написа:Дълбоко ме съмнява да са гледали по лесното. Има ли начин винаги инсталициите се правят така, че кабелът да е максимално скрит. Ако е имало канал по всяка вероятност не са го ползвали, защото или е бил пълен с други кабели или е бил пречупен някъде.


Ще те опонирам hun.Преди повече от година моите съседи като Ви станаха абонати такъв скандал стана с техниците от къде да им мине кабела,че чак на долните етажи са чули всичко.И то само защото техниците НЕ ПОЖЕЛАЛИ да прекарат кабела през вече съществуващата дупка за кабелна телевизия и им продупчили нова дупка.Отвратително!Добре че с мен се разбраха по цивилизовано и ми вкараха кабела от където аз исках.

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Сря Юни 02, 2010 4:40 pm
от RedIce
През вече съществуваща и използвана за нещо друго.
Много трудно става, но даже и да се успее да се прекара през нея, шанса да се притисне влакното е много голям,
освен ако дупката не е по широка... но това е рядкост, защото всеки се старае да ги прави максимално малки.

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Чет Юни 03, 2010 8:58 am
от hun
dkadrev написа:Ще те опонирам hun.Преди повече от година моите съседи като Ви станаха абонати такъв скандал стана с техниците от къде да им мине кабела,че чак на долните етажи са чули всичко.И то само защото техниците НЕ ПОЖЕЛАЛИ да прекарат кабела през вече съществуващата дупка за кабелна телевизия и им продупчили нова дупка.Отвратително!Добре че с мен се разбраха по цивилизовано и ми вкараха кабела от където аз исках.


Ще отнеса въпроса отнсно скандала където е нужно. Сигурен съм, че е имало начин всичко да мине без скандали. За старите кабели и дупки ... по принцип правят оглед и ако решат. че оптиката има опасност да бъде прекъсната, я правят така, че да запазят кабела здрав. Не съм запознат с конкретния случай, но имаме много случаи с кучета, зайци, хамстери и какво ли не, които гризат оптичния кабел ако се докопат до него :). Избягват и да монтират ако в тръбата има друг кабел, ако рейката не минава или ако има големи завои. Варианти много. При всички положения обаче всяка инсталация си е конкретно за себе си, и няма как да знам точно какво се е случило и дали наистина някой е минал през "просото".

Re: Оптичен кабел - как влиза до дома?

МнениеПубликувано на: Вто Авг 24, 2010 10:25 am
от Gen4ev
Оптичният ми кабел беше поставен много добре 2рия път когато се включих.Само 1 метър от кабела се вижда и то в моята стая точно преди да стигне до приемника.Много добре го направиха макар,че минаха през една стая и коридор докато стигнат желаната дестинация. ;)