За wireless рутерите

За wireless рутерите

Мнениеот marinkov » Пон Фев 02, 2009 12:14 am

Wireless рутерите намаляват ли скоростта на сваляне и качване?
И ако може да предложите някои добри такива.
Става въпрос за покриване на апартамент.
Аватар
marinkov
 
Мнения: 225
Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 10:42 pm

Re: За wireless рутерите

Мнениеот bgpavlp » Пон Фев 02, 2009 10:14 am

MSI

Аз ползвам такъв от 3 години.
Аватар
bgpavlp
 
Мнения: 7
Регистриран на: Нед Яну 25, 2009 2:54 am
Местоположение: Пловдив

Re: За wireless рутерите

Мнениеот AlexanderStoikov » Пон Фев 02, 2009 1:40 pm

Каквато и да е марка но поне да е N- стандарт. Разликата в скоростите е осезателна. И в цената разбира се. :D
AlexanderStoikov
 

Re: За wireless рутерите

Мнениеот ALIEN360 » Вто Фев 03, 2009 6:18 pm

проблема не е в рутерите а в антените ;), нормолните са дипол с 360 градуса хоризонтална поляризация и обикновенно 5dBi усилване на сигнала, сложи си една секторна антена или си направи сам рефлектор от картон и домакинско фолио (има много клипчета и теми по този въпрос), ако те интересуват подробности питай
успех 8-)
Аватар
ALIEN360
 
Мнения: 21
Регистриран на: Вто Фев 03, 2009 5:25 pm
Местоположение: Sofia

Re: За wireless рутерите

Мнениеот PiToMeN » Чет Фев 05, 2009 11:12 am

Не са 5, а най-често м/у 1.5 и 2db. И дори 10db да сложиш, това не подобрява особено скоростта, освен ако не си на 150м от точката. А тук говорим за малки разстояния в апартаменти. Така че най-добре или 802.11n или жица, когато се търси максимална скорост.
Salvador Dali once said ... : "Have no fear of perfection, you'll never reach it."
Аватар
PiToMeN
 
Мнения: 18
Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 12:44 pm
Местоположение: Пловдив

Re: За wireless рутерите

Мнениеот ALIEN360 » Пон Фев 09, 2009 2:44 pm

Първо за антените :
Антените служат за трансформиране на електрическата енергия в електромагнити вълни при предаване. И съответно в електрическата енергия при приемане. Физическите размери и форми на антените са пряко свързани с честотата, с която антената предава и приема сигнала. Антената като елемент без усилвателите и филтрите е пасивно устройство. Тя не усилва или манипулира сигнала, който излъчва или приема, този ефект се получава чрез физическата форма, която има. Усилването на сигнала е резултат от фокусирането на радио-честотното облъчване в насочен лъч. Фокусирането се измерва с ширината на лъчите, които се представят в градуси по хоризонтала и вертикала. На пример антена с 360° хоризонтална поляризация, ако се минимизира облъчваната зона до 30°, то сигнала без допълнително усилване ще измине по-голямо разстояние в областта, която се облъчва. Съществуват четири основни типа антени, които се използват за
безжични мрежи. Всяка от тях има определено предназначение, поради което няма универсална антена за всякакви зони на покритие. Основната характеристика на всяка антена е коефициента й на усилване, който се измерва в dBi. Друга характеристика на антените е диаграмата на излъчване и съответно приемане. Диаграмите на излъчване на антените означават, че сравнени с изотропен излъчвател те концентрират повече електромагнитна енергия в дадена посока за сметка на друга. В този смисъл антената дава “усилване” на сигнала в дадената посока. Коефициентът на усилване на антената показва в dB именно колко пъти е по-голямо усилването спрямо изотропната антена и затова се добавя “i” (от isotropic) към мерната единица (dBi).

Диполна антена (Omni Directional).
Най-често срещана антена е Дипол. Тя е с прост дизайн, и е стандартно съоръжение на повечето точки за достъп и PCI клиентски адаптери. Сигнала при нея се разпространява в 360° хоризонтална поляризация и има усилване до 15dBi. Тези антени се използван, когато е необходимо разпръскване по хоризонталната ос.

Секторна антена.
Секторните антени имат голяма вариация в усилването и зоната на покритие. Ширината на лъча варира от 60 до 180° а усилването от 8 до 17dBi. Също така се различават по форма и размер. Основно си приличат по това, че се монтират на стени. Най-често се използват при мрежа от типа „точка към много точки” в сгради етажи и коридори, като обикновено се монтират в единия край на помещението.

Насочена Yagi антена.
Този тип антена, както и параболичната са предназначени за употреба на открито при мрежи от типа „точка до точка” на къси до средни разстояния. Има и силно усилващи за по-големи разстояния, като дължината на лъча стига до 3км. В същност Яги антената прилича на телевизионна, но се различават, защото телевизионната е предназначена да улавя голям диапазон от честоти. Яги антената за WLAN мрежи е проектирана да подържа тесен обхват от честоти, за това и елементите и са с почти еднаква дължина. Антената може да се монтира хоризонтално или вертикално в зависимост от желаната поляризация. Има различни конструктивни решения, но основно е изградена от множество диполи, рефлектор и директор, като някой конструкции са поставени в цилиндри.

Насочена параболична антена.
Параболична рефлекторна антена е най-силно насочената от всичките видове, тя се използва само при мрежи „точка до точка”. Чрез изместване на захващането с 90° се променя вида на поляризацията. Облъчваната зона варира от 5 до 25° а усилването е между 14 и 30dBi, като антена с по-голям рефлектор има по-голямо усилване. Изградена е от стойка с параболичен рефлектор по средата, на който има дипол или вълнеуловител (Waveguide). Рефлекторът може да бъде плътен или с решетъчна структура. Поради силното насочване сигнала може да пропътува до 40км. Освен за далечни разстояния, тези антени могат да се използват за преодоляване на масивни плътни конструкции, през който прекарването на кабел е невъзможно а другите видове антени не биха се справили.

Колкото до това какво е усилването на една стандартна антена, която е в комплекта на Linksys WAP54G прилагам кратък чат с оператор на Linksys:

Изображение

Не казвам, че няма и такива с 1-2dbi, „чонк-чунк” устройства. Но все пак....

Според мен има разлика между 2, 5 и 10 dbi, иначе по твоята логика спокойно мога да сменя антената с пирон и да не усетя разлика. Ако ти се занимава си поиграй с WiFi planner http://www.rf3d.com/ изпробвай различни антени с различни dbi, и виж как преминават през тухла, бетон и други прегради.

И определено смятам, че вида и усилването на антените е от значение.Основните проблеми, който могат да се намалят чрез по-голяма изходна мощност са:
- интерференция с други у-ва. (всички)
- поглъщането на сигнала от плътните обекти (по-силно засяга 802.11а/n)
- отражението на сигнала ( засяга 802.11а/b/g)

стандарт 802.11 Draft-n
Този стандарт е настоящият, който се разработва за физическия слой на основния 802.11. През 2006 година се приема първата чернова и се ратифицира като стандарт 802.11 Draft-n. Финалната ратификация бе очаквана през средата на 2007, но поради големия брой коментари върху черновата, бе отложена за 2009 година. Важно условие е 802.11n да бъде съвместим с 802.11a/b/g и интерфейсите да подържат смесен режим (mixed mode).

Използваната модулация е OFDM, отново заимствана от 802.11а. При разработката работната група е разделена на две, едната се занимава с увеличаване на пропускателната способност чрез 40MHz канали, а другата с използване на MIMO (Multiple Input Multiple Output) антенна технология. И при двата варианта възникват трудности. С разширяването на честотната лента се усложнява съвместимостта с предходните стандарти, който са с 20MHz канали. А MIMO технологията е все още нова и това оскъпява крайният продукт. При разширението на каналите се използват 40MHz за един, поради това съчетанието на канали е напълно ефективно в 5GHz лента.
Това се дължи на факта, че при 802.11b/g има 3 незастъпващи се канала, което увеличава възможността за интерференция многократно. Ключовата технология, която позволява пренос на 600Mbps е MIMO системата. Основната идея е изпращането на многобройни едновременни сигнали в една честотна лента, чрез множество антени на разстояние една от друга. Употребата на множество антени допълнително усилва сигнала и многократно увеличава способността на приемника да декодира потока от данни.

Въпреки че Multiple In, Multiple Out (MIMO) технологията се появи за пръв път в някои 802.11g устройства, новият стандарт 802.11n я използва усилено и много по-пълноценно. В досега внедрените безжични стандарти 802.11b/g т.нар. multipath errors бяха сериозен проблем. Това са грешки, предизвикани от многобройните отражения на радио сигнала от различни повърхности. Отраженията достигат до целта по различно време от основния радиосигнал и това затруднява работата на устройствата. Именно закъснението на сигнала при отражение се превръща от слабост в ново предимство на стандарта 802.11n, при който MIMO технологията използва тези отражения, за да извлече допълнително количество от предаваната информация. Това прави 802.11n устройствата далеч по-подходящи за употреба в помещения с неправилна геометрична форма и множество вътрешни прегради и стени.

Предимствата са неоспорими, и все пак стандарта все още се пише...

1. You don't actually NEED the bandwidth, you just WANT it.
Admit it. You're just excited about the possibility of your 802.11 WLAN being as fast or faster than your Fast Ethernet LAN connection. Have you done a traffic study for each AP and each controller on your LAN? Do you know your average throughput per AP and controller? Do you know how much of the WLAN traffic is business related (vs. personal)? Should you be filtering your data more carefully? Are you having latency problems? If so, what is actually causing it? Do you have legacy 802.11a/b/g clients or have you upgraded your clients to 802.11n already? Without first answering these questions, upgrading to 802.11n could be a waste of time and money.

2. 802.11n APs are expensive.
Vendors have already announced a roughly $1500 price point for a dual-radio, enterprise-class 802.11n AP. Compared to enterprise-class 802.11a/g dual-radio APs, this is a stiff price premium. Within 18 months, these same 802.11n Aps will be a commodity just as 802.11a/g APs are now.

3. Troubleshooting and optimization tools are not yet available and mature.
With dual-band chipsets just now being released in form factors such as CardBus, ExpressCard, and Mini-PCIe, troubleshooting, surveying, and performance optimization tools such as protocol analyzers and WIPS are just now hitting the market. Their support of 802.11n features is limited, their new features are unproven, their price points are high, and without them you're flying blind. Additionally, WIPS sensors haven't caught up with infrastructure devices such as Aps and client radios.

4. 802.11n can cause problems for your 802.11a/g infrastructure.
A significant problem is with the integrated predictive surveying tools found in many leading-edge WLAN controllers. With these tools, the WLAN controller automatically adjusts power and channel assignments of APs to "optimize" the RF environment for maximum throughput and minimal interference. Without these tools being significantly upgraded to understand both the vendor's 802.11n AP radio characteristics as well as integration of 802.11n radios into an 802.11a/g environment, the 1-to-1 802.11a/g -> 802.11n upgrade strategy simply isn't viable. As these tools are upgraded to take into account 802.11n AP characteristics, this will be less of a problem.

5. You won't get the full benefit out of 802.11n APs without a PoE upgrade.
It takes mucho power to run an 802.11n AP in 3x3 mode. More power, in fact, than 802.3-2005, clause 33...oops, sorry...802.3af can provide. That measily little 12.95 Watts at the receiving end of the Cat5e cable just isn't enough. What then should you do? Well, you can opt for proprietary PoE, or perhaps you can go with "pre-standard" 802.3at PoE (which is still proprietary PoE by the way). You can choose to run the system in 2x2 mode when powered by 802.3af, or perhaps you might be ok with plugging all of your APs into an AC wall socket in order to get a full 3x3 mode. There is one option left that I particularly like: using second generation chipset that draw less power in 3x3 mode - less than or equal to 17W to be specific. This means that .3af power can actually provide enough power to run these systems in 3x3 mode in given circumstances.

Pros and cons
Based on Network World testing, 802.11n offers two huge advantages over 802.11 a/b/g wireless. First and foremost is throughput. We recently tested some SOHO 802.11n gear from vendors such as Linksys, Belkin, D-Link, Netgear and SMC.
What we found was consistent with our previous 802.11b and 802.11g testing: Actual throughput was far lower than theoretical maximums. While 802.11n promises 300Mbps, the top performance in our TCP performance test was 129Mbps when we paired a Linksys access point and a Linksys client. The top UDP performance was 123Mbps with an SMC router and client.
Morrisville State College is currently deploying 802.11n access points from Meru Networks and is shooting for 130Mbps at each access point.
Of course, 802.11b promised 10Mbps and delivers less than 5; while 802.11g offered a theoretical maximum of 54Mbps, and delivered around 20. So, even if MIMO only delivers throughput in the range of 100Mbps, that's still a huge leap forward.
The other benefit of 802.11n is increased range. In our testing, the Netgear product was able to transmit watchable video at 245 feet. And Belkin and SMC weren't far behind at 225 feet.
Clearly, 802.11n can offer enterprise quality connectivity for voice, data and video from employee desks to wireless access points. The question then becomes, what are issues and tradeoffs involved in switching from wired Ethernet to wireless MIMO.
Related Content
First, there's a capital expense because you will need to buy new access points and new client cards. If you're moving beyond just the lobby of your building and a couple of conference rooms and seriously considering an all-MIMO building, the hardware expense alone will be significant.
Then there are a host of other issues that you need to consider – issues that you may have no expertise in dealing with. Let's start with deployment. There's figuring out how to deliver power over Ethernet. There's the black art of figuring out how many access points to deploy and where to put them. There's the issue of how to deal with radio interference and with the physical quirks in your building that may impact performance.
Then you've got a wireless network that you have to secure and manage. Welcome to the world of 802.1X, rogue access points, wardriving. Say goodbye to the world of switched Ethernet with dedicated bandwidth per end user and welcome to the world of shared bandwidth among users who are moving all over the place, all expecting to be able to download the same-sized files and watch the same video as they did before.
Is 802.11n an exciting new technology? Definitely. Should I be trying it out? By all means. But be aware that an enterprise deployment is a huge deal that will require serious upfront planning.

В крайна сметка добрият стар кабел е най-евтиния и сигурен вариант
:wasntme:
Аватар
ALIEN360
 
Мнения: 21
Регистриран на: Вто Фев 03, 2009 5:25 pm
Местоположение: Sofia

Re: За wireless рутерите

Мнениеот pavlan » Чет Окт 01, 2009 4:38 pm

малко стара темичка но определено има какво да се отбележи

като за начало диполните антенки не са с хоризонтална поляризация , а с вертикална !
поляризацията се обръща когато антенката се завърти на 90 градуса
масовите устройства с малките омни антенки са 2-3dbi
също така в затворени помещения поляризацията не играе чак толкова защото има много отразен сигнал

И най-важното - антената не усилва, тя е пасивен елемент и само насочва сигнала. Антената не променя изходната мощност, а я концентрира. Всяка антена си има диаграма на насоченост и когато кажеш на някой че си му сложил
"по-силна" антена това не значи автоматично че сигнала му е по-добър - напротив възможно е да се влоши! всичко зависи от положението на клиента/АП-то.

мисля че много излишно си copy-paste-вал и нямаш много практически опит
pavlan
 
Мнения: 11
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 6:13 pm

Re: За wireless рутерите

Мнениеот Triple_espresso » Сря Май 12, 2010 3:59 pm

Някой има ли опит с някой от следните модели: Linksys 160N, 160NL, 610N и какви са ви съответно впечатленията? Естествено ако ползвате и някой аналогична марка/модел ще бъде полезно да събера мнения.
Triple_espresso
 
Мнения: 38
Регистриран на: Вто Апр 07, 2009 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: За wireless рутерите

Мнениеот marinkov » Сря Май 12, 2010 9:06 pm

Аз ползвам linksys модел wrt54gl от няколко месеца и съм много доволен от него. Никакви проблеми не ми е създавал.
Аватар
marinkov
 
Мнения: 225
Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 10:42 pm

Re: За wireless рутерите

Мнениеот sloter » Чет Май 13, 2010 12:22 pm

Съветвам всеки с рутер Linksys да си ъпдейтне софтуера с : http://www.dd-wrt.com/site/index
Най-добре ако не се чувства конфортно с това да не го прави сам, а да намери някои познат, защото има малко особености при преинсталирането.
Аватар
sloter
 
Мнения: 612
Регистриран на: Пет Ное 28, 2008 7:26 pm

Следваща

Назад към Hardware

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron