Какво е FTTH

Информация за Fiber To The Home

Какво е FTTH

Мнениеот NIK THE FLASH » Пет Ное 28, 2008 12:20 pm

FTTH - Fiber To The Home

Оптиката се използва в комуникационните мрежи повече от 30 години, но до 2002г. много рядко се е използвала за да доставя сигнал директно до дома. До тогава, пък и сега, на положените оптични магистрални трасета разчитат транзитните комуникации между градове, държави и континенти. Също така оптичните влакна се използват при изграждането на гръбнак за градски мрежи (пр. LAN и коаксиални кабелни мрежи).

В действителност, ако имате кабелен модем и ползвате интернет от кабелен оператор или имате DSL (пр. ADSL), който преобразува телефонната линия в канал за пренос на данни, вие вече използвате оптика. Оптичните влакна пренасят сигнала достатъчно близо до вашия дом, така че медните кабели да могат да го пренесат през останалата част от пътя. Това е така, защото медният кабел (LAN, коаксиален, DSL) е силно ограничен по отношение на разстоянията, на които данните могат да бъдат пренесени и колкото по-дълго е разстоянието, толкова по малка е скоростта, с която се пренасят данните. При тези хибридни мрежи (пр. оптично-коаксиална) наличната широчина на канала за пренос на данни е далече по-малка от мрежите, които са изградени изцяло от оптика. Друг съществен момент е, че те не поддържат симетричен канал – съществуващите DSL и кабелни мрежи осигуряват много по-висока скорост на down-load на информацията, отколкото за up-load.

Технологията, използвана при изграждането на cooolbox мрежата e така наречената “оптика до дома по директно влакно” (Fiber To The Home/ Direct Fiber) и се внедрява за първи път в България от ITD Network.

При тази технология се използва съвсем отделно оптично влакно от техническия център на оператора до дома на всеки потребител, за разлика от оптиката до дома по споделено влакно (пр. Passive Optical Networks) или изграждане на оптика до сградата (Fiber To The Building).

Мрежите, изградени чрез директно оптично влакно могат да осигурят изключително широк канал при преноса на данни, поради това че влакното не се споделя с други потребители на мрежата. Технологията позволява скорости над 1 Gbit/s, което е непостижимо за конвенционалните мрежи, като каналът за up-load и download е симетричен.

Използването на директно оптично влакно до дома на потребителя гарантира много по-високата стабилност на мрежата при лоши метеорологични условия и гръмотевични бури, тъй като оптичното влакно не се влияе от електрически смущения и не зависи от междинно електрозахранване по трасето.

Всички тези предимства дават възможност на потребителите да ползват в дома си едновременно високоскоростен интернет, телефонни услуги и телевизия (вкл. High Definition Television - HDTV) без компромиси с качеството на някоя от услугите.

Оптиката до дома е единствената технология, която ще посрещне нуждите на близкото бъдеще, където 3D, холографична телевизия с висока-разделителна способност (Holographic HDTV - High Definition Television) и игри (продукти и проекти, които се подготвят в електронната индустрия за крайни потребители) ще се използват всеки ден ...
Аватар
NIK THE FLASH
Мениджър на водопад
 
Мнения: 65
Регистриран на: Сря Ное 26, 2008 3:21 pm

Re: Какво е FTTH

Мнениеот agenta » Съб Юли 17, 2010 11:20 am

Светлинна скорост до дома
Европейският пазар на телеком услуги предоставя огромни възможности за мрежовите оператори и доставчици, но едновременно с това предявява високи изисквания към използваните в мрежовите инфраструктури технологии. Популярни технологии за предаване на данни на базата на медни линии в мрежите за достъп по стандартите ISDN и ADSL вече достигат предела на своята производителност и трудно ще се справят с поддръжката на бъдещите услуги.

Днес никой не се съмнява, че търсенето на по-висока пропускателна способност ще нараства. Само за предоставянето на видео за апартамент с два-три телевизора скоро ще изисква по-широк канал, отколкото получават сега повечето крайни потребителите на технологията xDSL. Потребностите на приложения като HDTV, IPTV, видео по заявка, IP телефония, цифрово радио, електронно обучение, електронни медицински услуги, мощни игри, скоро ще надхвърлят 50 Mbps за всяка връзка - нещо, което днес е постижимо само с помощта на високоскоростната "медна" технология VDSL.

Когато се изчерпа капацитетът на медните канали, остава налице само по-активно използване на оптичната среда за предаване. С този проблем се сблъскват както големи, така и алтернативни оператори. Европейският съвет по въпросите на прокарването на оптични линии до жилищата смята, че до 2010 г. на всеки дом ще му е "необходим" симетричен достъп със скорост 100 Mbps в двете посоки - два пъти повече от максималната скорост на VDSL в низходяща посока.

Отчитайки тези процеси мрежовите оператори се опитват да разберат каква технология е най-подходяща за изграждане на надеждна и гъвкава инфраструктура за предоставяне на новите услуги. Много виждат отговора в съкращението FTTx - оптични линии, стигащи в непосредствена близост до домовете или даже продължени до крайния клиент, като в основата са съвременни оптични технологии за предаване на данни. Предаването на сигнала по оптични линии осигурява по-висока пропускателна способност в сравнение с медните кабели: скорост от 100 Mbps до 1 Gbps до всеки абонат се постигат без особени проблеми.

По този начин има полза не само за операторите, а и за клиенти, за които медните DSL линии са твърде бавни. Технологиите xDSL трябва да се борят със сложния проблем намалена скорост на предаване на данните при увеличена дължина на линията. При типичното разстояние от три до шест километра между комутатора и потребителя предоставянето на достъп с помощта на xDSL е възможно, но данните ще се предават със скорост няколко мегабита в секунда - "капка" вместо желания мощен поток. Този капацитет е твърде малък за съвременните услуги и многообещаващите големи постъпления. Ако чрез VDSL трябва да се предават данни с висока скорост - например 50 Mbps, то медният участък от линията не бива да надхвърля 400 м. С други думи, оптичното влакно се "примъква" все по-близо до крайния потребител.

Почти две милиона домакинства в Европейския съюз, Швейцария и Норвегия днес могат да се възползват от достъп по оптично-влакнеста линия с висок капацитет (Fiber to the Home, FTTH), като тази тенденция набира сила все по-бързо. Даже най-песимистично настроените анализатори предполагат, че броят на свързаните до 2010 г. ще надмине 4,5 млн. В други прогнози се говори за 10 млн., а в някои дори за 19 млн. абонати. Очевидно в този сегмент пазарният потенциал е огромен - както за операторите, така и за доставчиците на компоненти за инфраструктурата.

FTTN и FTTH/P

Свързването по оптична линия към възела (Fiber to the Node, FTTN) представлява следваща степен по пътя към изцяло оптична връзка с прокарване на оптичното влакно до дома/апартамента (Fiber to the Home/Fiber to the Premise, FTTH/P) (вж. Фигура 1). При FTTN оптичното влакно стига само до кабелния разпределител, а обслужването на клиентите се осъществява по съществуващата мрежа за абонатен достъп през медна кабелна среда. Почти винаги се прилагат различни варианти на технологията xDSL, за които се използва медното окабеляване, стигащо до апартамента. В този случай не се извършват никакви "строителни" работи, тъй като медните кабели за външната мрежа вече са положени. По принцип кабелните разпределители се разполагат близо до абонатите, което осигурява доста бърза връзка.

Инсталираните досега в комутационните възли активни мрежови компоненти, например мултиплексори за DSL достъп (DSL Access Multiplexer, DSLAM), се преместват "напред" във външната мрежа. До тях обаче трябва да се осигури и захранване, и охлаждане. Старите изцяло пасивни кабелни разпределите се налага да бъдат заменени от по-големи разпределителни шкафове, където има достатъчно място за новите компоненти. Съвременните шкафове опростяват този процес. Благодарение на технологията FTTN много купувачи могат да получат максималната VDSL скорост.

Ако потребността от пропускателна способност продължава да расте, е вероятно на по-късен етап медният кабел в мрежата за достъп да отстъпи място на оптиката. Операторът ще полага оптичното влакно непосредствено до местонахождението на крайния клиент, например в антрето на жилището или офисния комплекс. Особено изгодна е реализация на топологията FTTH във вид на пасивна оптична мрежа, тъй като в този случай операторът получава максимална гъвкавост и защита на инвестициите при сравнително неголеми разходи. Пасивната оптична мрежа не се нуждае от електронни или оптични активни компоненти и предава получените от комутационната станция сигнали в пасивен ви. И докато срокът за използване на електронните компоненти за предаване на данни е приблизително седем години, структурите и компонентите на пасивната оптична мрежа могат да се използват до 30 г.

Линейни съоръжения

При изграждане на инфраструктура FTTH топологията на мрежата трябва да се проектира по такъв начин, че тя да обезпечава максимална гъвкавост (вж. Фигура 2). По възможност капиталовите инвестиции и експлоатационните разходи трябва да бъдат доста ниски. Решенията, които се ползват днес, имат сериозни последствия в бъдеще: от тях зависи как мрежовата структура FTTH ще се справя със своите задачи. Освен това мрежовите структури FTTH трябва да се правят толкова надеждни и гъвкави, колкото и глобалните оптични транспортни среди. Това включва прокарване на резервни, т.е. двойно повече положени линии, което не е толкова просто и не винаги е икономически оправдано.

Преобладаващите в Европа медни линейни съоръжения (Outside Plants, OSP) са с дървовидна структура, която постепенно изтънява с отдалечаване от комутационната станция и приближаване до крайния клиент, при това тя има няколко разклонения. За съжаление тази архитектура не подхожда за изграждане на резервирани оптични инфраструктури, реализирани обикновено в пръстеновидна топология. Можете да се откажете от резервирането когато се обслужват само частни клиенти, но за бизнес сградите са нужни резервни оптично-влакнести решения. Те би трябвало да използват съществуващите кабелни канали на старата дървовидна структура, така че самите градски райони могат да бъдат включени без излишни разходи.

При планиране на мрежата трябва да се сметне колко оптични влакна трябва да се изведат до всеки кабелен разпределител , така че новата пасивна оптична мрежа да отговори на растящите потребности от пропускателна способност. При разширяването по-тънките оптични кабели притежават определени предимства: те се полагат по-лесно през тръбите, опростяват създаването на резервни структури с паралелни линии.

Особено значение имат технологиите за свързване на оптични влакна: повечето оператори в Европа просто "снаждат" влакната в т.нар. "кожуси" - те представляват херметично затворени корпуси, полагани директно в земята. Тази технология се използва там, където каналите се съединяват, например непосредствено до комутационните възли.

Увеличаване на гъвкавостта и простото отстраняване на грешките - именно в среди с голям брой свързани крайни потребители - се постига благодарение на комутацията. Оптичните кабели се полагат до кабелния разпределител и се подават кръстосани. Техниката за съединяване на линията е с помощта на конектори. Главният влакнест "кръст" (Main Fiber Cross'Connect, MFCC) осигурява комутируемия достъп до главната линия и повишава гъвкавостта на инфраструктурата.

Централна комутационна станция

Особени изисквания FTTH/P предявяват към централната телефонна станция (Central Office, CO): предприятието трябва да избере начин за свързване на оптичното оборудване (Optical Line Terminal, OLT) с оптичните кабели на линейното съоръжения. Трябва да се отчете, че операторите се стремят да използват интерфейсите OLT (линейните карти) максимално ефективно. Най-голяма гъвкавост се постига при поставяне в оптичния разпределител (Optical Distribution Frame, ODF) на всички линейни карти и влизащите от външната мрежа оптични влакна. Например оптичният разпределител OMX600 на ADC Krone притежава висока плътност на свързването при компактни размери и обезпечава не само лесният достъп, така и крос съединенията.

Мултиплексорът със спектрално уплътняване (Wavelength Division Multiplexer, WDM) насочва към влакното данните, гласовите и видеосигнали и по този начин става ключов елемент от инфраструктурата FTTH. Освен това за разпределение на сигналите между крайните клиенти се използват оптични разклонители (сплитери). Разполагането на тези компоненти в комутационния възел или линейните съоръжения - централизирано или каскадно - има важно стратегическо значение и определя не само гъвкавостта на мрежата, а и разходите за нея.

Има още едно изискване - при тестването на FTTH мрежите предоставянето на съществуващите услуги не трябва да се прекъсва. Това условие предполага прилагане на модули за мониторинг или оптични решения за комутация, които позволяват изпълнение на проверката без прекъсване на работата и притежаващи функцията мониторинг.

Разпределението на сигналите, предавани от комутационния възел на кабелния разпределител, се осъществява посредством пасивни сплитери в оптичните разпределителни концентратори (Fibre Distribution Hub, FDH). Тук се прилагат две конфигурации: каскадни или централизирани разклонители. В първия случай разклонител 1х4 в разпределителния концентратор се свързва от входната страна към порта на оптичното оборудване с помощта на разпределителя на комутационния възел. От изходната страна се включват входовете на разклонителите 1х4 или 1х8, които са инсталирани на втория разпределителен възел. Техните изходи водят до оборудването, разположено в жилищата или офисите. При централизирания подход се използва един разклонител (1x16, 1x32, 1x64 - в зависимост от необходимата на всеки абонат пропускателна способност) в центъра на структурата (FDH).

Този подход е доста гъвкав, тъй като позволява оптимално използване на линейните карти OLT в комутационния възел и предлага опростен достъп до тестовите устройства. Каскадната архитектура води до появата на ненужни портове в линейните карти, когато не всички свързани домове ползват предоставения достъп.

Заключение

Прилагането на FTTH е обусловено от ръста на изискванията към пропускателната способност и изчерпаните възможности на технологиите за предаване на данни по медни кабели в мрежите за абонатен достъп. Все пак изграждането на FTTH инфраструктура поставя нови проблеми както при линейните съоръжения, така и при комутационните възли. Пасивната външна мрежа с разпределен достъп и централни разклонители, както и снабдяването на комутационните възли с оптични разпределите с висока плътност представляват оптимално решение. Освен това то предлага евтин начин за миграция към бъдещите технологии за пасивни оптични мрежи с гигабитова пропускателна способност.
Фигура 1. Схема на миграция от FTTN към FTTP с оценка на разстоянията.
Фигура 2. Архитектура на пасивна оптична мрежа.
Могат да се видят на линка - http://computerworld.bg/19286

Източник: http://computerworld.bg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Искам да попитам точно коя инфраструктура използва ITD Network и коя топология на мрежата и как точно стигат до крайния потребител?
Аватар
agenta
 
Мнения: 75
Регистриран на: Чет Сеп 17, 2009 4:32 pm
Местоположение: Пловдив


Назад към FTTH

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron